Vitaal Quickscan

Weten hoe het ervoor staat

Presenteïsme, het verborgen leed

De Vitaal Quickscan maakt onzichtbaar verzuim zichtbaar

Inventariseer de risico’s en stuur tijdig bij.

Zieke medewerkers die blijven doorwerken lopen hoog risico om overbelast te raken en daardoor langdurig te gaan verzuimen. Daarbij ontbreekt het hen aan de energie om fijn te werken. Dit verminderd hun productiviteit, collegialiteit en betrokkenheid. Presenteïsme is nadelig voor de medewerker, de collega’s en de organisatie.

Ongeveer 1 op de 10 medewerkers werkt door ondanks ernstige klachten. Presenteïsme hangt nauw samen met werkstress. Het heeft te maken met angst voor afwijzing, problemen met zelfbegrenzing en prestatiedrang.

Een zieke medewerker die door blijft werken, kost de organisatie veel. De kosten van presenteïsme zijn ongeveer gelijk aan dat van verzuim!

Daarbij leidt het doorwerken met gezondheidsklachten makkelijk tot verergering van de klachten en overbelasting. Het herstel duurt hierdoor langer. Presenteïsme veroorzaakt naast de verborgen kosten extra hoge verzuimkosten.

De Vitaal Quickscan van Aliantis

De Vitaal Quickscan van Aliantis detecteert de medewerkers die nog werken, maar eigenlijk ziek zijn. De test die wij gebruiken is speciaal voor dit doel ontwikkeld door de Radboud Universiteit. De Vitaal Quickscan is niet belastend voor de medewerker. Het online invullen is eenvoudig en duurt slechts enkele minuten.

De uitslag van de Vitaal Quickscan toont ons welke medewerkers een zeer hoog risico heeft om te gaan verzuimen. De werkgever ontvangt van ons een rapport met de gemiddelde testresultaten vanaf 5 deelnemers.

De medewerkers met een zeer hoog risico op verzuim volgen onze vitaliteitstraining De Werkwandeling. Met deze training neemt het zeer hoge risico op verzuim binnen 1 maand met tot wel 75% af. Wij ondersteunen overbelaste medewerkers naar vitaliteit, vóór zij zich ziek gaan melden.

Eenvoudig en snel risico inventariseren

Praktisch

De Vitaal Quickscan wordt per afdeling uitgevoerd. De medewerkers vullen in enkele minuten online de Vitaal Quickscan in. De werkgever ontvangt van ons de gemiddelde testresultaten vanaf 5 deelnemers. De werkgever kiest hoeveel deelnemers de vitaliteitstraining gaan volgen.

 

Na het invullen van de Vitaal Quickscan krijgen alle medewerkers toegang tot ons e-learn programma. Zij ontvangen tevens het document “Stress de Baas”. Hiermee gaan zij op eigen gelegenheid aan de slag om te ontstressen en hun mentale fitheid te verbeteren.

De deelnemers die een hoog risico op verzuim hebben, volgen onze individuele stressreductietraining De Werkwandeling.

 

75% van de medewerkers die deze training heeft gevolgd, scoorde na 1 maand weer binnen de gezonde norm, waarmee het hoge risico op verzuim was verdwenen. Bij de overige deelnemers was de vitaliteit verbeterd en het risico op verzuim verminderd. Lees hier meer over de resultaten.

Werking

De Vitaal Quickscan is snel, eenvoudig en betrouwbaar. Dit maakt de test geschikt voor periodieke afname.

 

Met een periodieke meting houdt u zicht op de vitaliteit van uw medewerkers. Medewerkers met een hoog risico op verzuim volgen onze individuele training. Hiermee stopt u presenteïsme en voorkomt u langdurig verzuim.

 

De testresultaten geven een helder beeld van de effecten van onze dienstverlening. Wij maken onze resultaten graag zichtbaar. Resultaten waar wij overigens garantie op geven.

Begin klein, denk groot