Informatie over stress

Snel herstellen van stress- en burn-outklachten

Stress? Je kunt er iets aan doen!

Informatie en tips over het herstellen van stress- en burn-outklachten

Stress is gezond

Stress is een gezonde reactie op iets wat je als spannend ervaart. Stress geeft je extra energie, waardoor je beter kunt presteren. Dit helpt je om jezelf in veiligheid te brengen wanneer je ziek bent of in gevaar verkeert. In deze korte video over stress vertellen we dat beweging én ontspanning belangrijk is om te herstellen van stress.


Zorg voor balans

Je lichaam kan prima overweg met stress, mits je lichaam en geest de gelegenheid krijgen om te ontladen en te ontspannen. Heb je een druk leven of maak je een spannende periode door? Zorg dan voor meer balans met dagelijks een uurtje tijd voor jezelf. Dat is beslist niet egoïstisch. Wie goed voor zichzelf zorgt, heeft meer energie om te presteren en voor anderen te zorgen.


Chronische stress is ongezond

Leef je voortdurend onder stress en gun je je brein te weinig herstel? Dan loop je het risico op chronische stress. Chronische stress is schadelijk. Het vervormt je brein en dat veroorzaakt allerlei stressklachten. In deze video leggen we uit hoe chronische stress het brein kan vervormen.

Chronische stress bouwt zich langzaam op. Hierin onderscheiden wij 4 fasen. Ontdek in deze video welke klachten per fase ontstaan.


Ik had binnen enkele weken mijn energie weer terug!

Vitaliteitstip 1.  Stel grenzen

Als je voortdurend doordendert in de hectiek van alledag, kom je niet aan ontspannen toe en blijft je brein in de stressmodus hangen. Heb je een druk leven? Dan is het extra belangrijk om dagelijks tijd voor jezelf vrij te maken en de dingen te schrappen waar je niet blij van wordt. Dat is niet egoïstisch. Het helpt je om goed te blijven functioneren. Zo kun je er nog beter voor de ander zijn.


Vitaliteitstip 2.  Beweeg

Je lichaam heeft beweging nodig. Zonder beweging lopen je lichaamsprocessen vast en word je moe. Bewegen helpt je ook om spanningen te ontladen. Beweeg het liefst in de natuur. Want de natuur heeft een werkelijk fantatisch stressherstellend effect op je lichaam en geest.


Vitaliteitstip 3.  Ontspan je brein

Bij ontspannen denk je misschien aan t.v. kijken, een terrasje pakken of een glas wijn drinken. Hoewel dat allemaal lekker ontspannend kan voelen, is het voor je brein niet ontspannend. Je brein is wel blij met een waarnemingsoefening ofwel  mindfulness. Daarmee stopt je brein de stressmodus en kan je lichaam herstellen van de stress. Fijne oefeningen zijn de Zeester of de Bodyscan. Ben je erg onrustig in je hoofd, of heb je AD(H)D? Dan gaat een actievere oefening, zoals de Loopmeditatie, vast beter. Je kunt ook in stilte naar de zonsondergang kijken of naar de wolken staren.


Vitaliteitstip 4.  Voed jezelf

Voedt je lichaam en geest; met natuurlijke voeding, voldoende slaap, inspirerende activiteiten en niet te vergeten, daglicht.
Daglicht is van zeer grote positieve invloed op onze lichaam en geest.


Vitaliteitstip 5.  Zoek hulp

Stressklachten gaan niet vanzelf over. Naarmate de klachten ernstiger zijn, wordt het moeilijker om er op eigen gelegenheid van te herstellen. Lukt het je niet om zelfstandig je stressklachten op te lossen? Wacht dan niet af en neem contact met ons op. Met ons integrale stressherstelprogramma lukt het wel om snel te herstellen. Je werkt dan thuis met oefeningen aan het herstel van je brein en samen met je wandelcoach los je de stressgerelateerde problematiek op.

Herstel van burn-outklachten kan met enkele weken

De wetenschap rond burn-out is relatief jong. Vooral na 2010 zijn er veel nieuwe inzichten ontstaan, die invloed hebben op de behandeling van burn-outklachten. Tot 2018 werd vooral langdurige rust voorgeschreven, maar herstel via een rustkuur verloopt traag. Terugval of het uitblijven van volledig herstel komt regelmatig voor. Die aanpak zit nog in ons geheugen.  Bovendien is lang niet iedereen bekend met de recente wetenschappelijke inzichten die het ontstaan van burn-out verklaren en effectieve behandeling mogelijk maken. Daardoor wordt nog vaak ten onrechte gedacht dat het herstel van burn-outklachten per definitie moeizaam is en jaren kan duren. Maar als je de juiste dingen doet, kun je binnen enkele weken herstellen van je stressklachten.


Fysieke oefeningen zijn cruciaal voor het herstel van stress- en burn-outklachten

Als het brein door chronische stress vervormd is geraakt ontstaan stress- en burn-outklachten, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, emotionele klachten, slapeloosheid en piekeren. Maar er kunnen nog allerlei andere fysieke en mentale klachten optreden.

Helaas herstellen de breinvervormingen door stress niet vanzelf. Bepaalde vervormde hersengebieden blijven angstprojecties en piekergedachten veroorzaken, waardoor het stresssysteem in een vicieuze cirkel actief blijft. Sporten, mindfulness en wandelen hebben een bewezen herstellend effect op deze breindelen. Een dagelijks programma met deze fysieke oefeningen is cruciaal voor een effectief herstel van stress- en burn-outklachten. In deze video vertellen we je er meer over.


Niet alle sport- en mindfulnessoefeningen zijn geschikt!


Hierbij nog wel de kanttekening dat sport en mindfulness niet automatisch het gewenste resultaat zal opleveren. Bepaalde vormen van sport- en mindfulnessbeoefening zijn niet voldoende effectief voor het herstel van de breinschade en met een verkeerde toepassing van sport- en mindfulnessoefeningen kunnen burn-outklachten zelfs sterk toenemen.  Voor een uitgebalanceerd en effectief herstelprogramma met effectieve en wetenschappelijk onderbouwde oefeningen helpen wij je graag verder. Wat in het algemeen wel door vrijwel iedereen veilig en succesvol kan  worden toepast, is dagelijks mindful wandelen in de natuur.


Coaching is ook nodig

Vanwege de breinvervormingen lijkt het oefenprogramma voor het brein het meest belangrijk. Toch is professionele coaching net zo belangrijk, om stressfactoren te leren hanteren en stress veroorzakende denk- en gedragspatronen te veranderen. Want als je blijft doen wat je deed, krijg je meer van wat je al had. Dat wil je bij een burn-out voorkomen!


Wandelcoaching in de natuur is voor iemand met burn-outklachten wellicht de best passende begeleidingsvorm. Bij deze  ontspannen vorm van begeleiding wordt vaak gebruik gemaakt van beeldtaal, zoals visualisaties en metaforen. Dit wordt ook wel beeldtaal genoemd. Beeldtaal kan effectief ingezet worden om te reflecteren, inzicht te krijgen, passende keuzes maken en gewenste veranderingen te realiseren. Het gebruik van beeldtaal sluit bij mentale overbelasting beter aan op de functionaliteit van het brein, dan cognitieve gedragstherapie of traditionele praatsessies.

Pas op voor ondeskundige begeleiding


Een burn-out en het herstel ervan zijn complex. De begeleiding hoort dan ook thuis bij een ervaren professional met kennis van burn-outklachten. Helaas zijn de titels coach, therapeut en psycholoog niet beschermd. Iedereen mag zichzelf dus psycholoog, coach of therapeut noemen. Door te controleren op geaccrediteerde diploma’s, registraties en aansluitingen bij bepaalde beroepsverenigingen voorkom je ondeskundige begeleiding. Deze controle is niet eenvoudig, omdat sommige beroepsverenigingen, registraties of accreditaties commercieel van aard zijn en geen enkele waarde hebben. Kies voor zekerheid en gemak voor Aliantis. Onze goed gekwalificeerde en ervaren wandelcoaches staan voor je klaar!


De Werkwandeling, het meest effectieve herstelprogramma van dit moment

De Werkwandeling van Aliantis is het meest effectieve en doordachte stressherstelprogramma van dit moment. Het programma bestaat uit wandelcoaching, een dagelijks oefenprogramma met wetenschappelijk onderbouwde oefeningen en leefstijladviezen, waarmee jij je brein snel in conditie brengt, waardoor je burn-outklachten oplossen. Met onze psycho-educatie ontdek je hoe stressklachten ontstaan en waarom bepaalde oefeningen bijdragen aan snel en blijvend herstel. Na afloop ontvang je ons e-learnprogramma met onderwerpen over positieve psychologie, zelfbegrenzing en assertiviteit.


Preventie van stress of het voorkomen van een terugval

Stress kun je niet altijd voorkomen, maar een burn-out wel.

De eerste fase van chronische stress wordt gekenmerkt door overmatige energie, rusteloosheid en impulsbeheersing. Dit leidt vaak tot de neiging om van alles naar je toe te trekken en een overvolle agenda. Deze fase kan vele jaren duren, waardoor  gewenning ontstaat. Als deze klachten gecombineerd en aanhoudend aanwezig zijn, kan dat wijzen op opbouwende stress:

  • Overmatige energie
  • Rusteloosheid en ongeduld
  • Multi-tasken
  • Overvolle agenda
  • Werk naar je toe trekken
  • Impulsief
  • Niet NIETS kunnen doen

In deze fase kun je nog eenvoudig preventief bijsturen. Maak structureel meer tijd voor jezelf. Ga het liefst voor het naar bed gaan een uurtje mindful wandelen in de natuur. Gebruik daarna geen beeldscherm meer en het liefst ook geen ledverlichting. Beeldschermen en ledverlichting activeren namelijk het brein. Als je merkt dat het je moeite kost om tijd voor jezelf vrij te maken, is dat een aanwijzing dat je het juist keihard nodig hebt. Door je brein dagelijks te helpen met ontprikkelen en ontspannen, voorkom je breinvervormingen en de opbouw van stressklachten. Deze video vertelt je er meer over.


Herstelprogramma via de werkgever

Verzuim door stress brengt hoge kosten en extra werkdruk voor collega’s met zich mee. Met de Werkwandeling is de kans groot dat je binnen enkele weken je energie terug hebt en je weer goed voelt. Dat is niet alleen fijn voor jou, maar ook voor je werkgever. Veel werkgevers zijn dan ook bereid de kosten voor een effectief stressherstelprogramma volledig te vergoeden.


Opbouwen hoort bij herstellen

Al tijdens de eerste week van de Werkwandeling is de kans groot dat je je beter gaat voelen. De meeste deelnemers hebben na vier weken weer voldoende energie, concentratievermogen en levenslust. Het is belangrijk om je activiteiten gecontroleerd op te bouwen. Veel deelnemers starten tijdens de Werkwandeling al met de re-integratie op het werk, zodat de coach hen ook hierin kan ondersteunen.


Stress? Kom vandaag nog in actie!

Stressproblemen gaan niet vanzelf over en kunnen in korte tijd zelfs sterk toenemen. Heb jij last van stressklachten? Of merk je dat het je niet lukt om zelf de stresssituatie te verbeteren? Wacht dan niet af en vraag je werkgever of jij ook de Werkwandeling mag volgen. Wil je dat wij jou hier gratis en vrijblijvend bij helpen? Neem dan contact met ons op.

Het Aliantisteam staat voor je klaar.

Samen sterk tegen stress.

Voorkomen van overbelasting door stress of een terugval

Stress kun je niet altijd voorkomen, maar een burn-out wel.

De eerste fase van chronische stress wordt gekenmerkt door overmatige energie, rusteloosheid en impulsbeheersing. Dit leidt vaak tot de neiging om van alles naar je toe te trekken en een overvolle agenda. Deze fase kan vele jaren duren, waardoor er gewenning ontstaat. Als deze klachten gecombineerd en aanhoudend aanwezig zijn, kan dat wijzen op opbouwende stress:

  • Overmatige energie
  • Rusteloosheid
  • Multi-tasken
  • Overvolle agenda
  • Werk naar je toe trekken
  • Impulsief
  • Niet NIETS kunnen doen

In deze fase kun je nog eenvoudig preventief bijsturen door wat meer tijd voor jezelf vrij te maken, dagelijks een halfuurtje te bewegen en daarna 15 minuten mindfulness te doen. Hoe meer moeite je hebt om tijd voor jezelf vrij te maken, hoe groter de aanwijzing dat je het keihard nodig hebt. Door dagelijks de stressmodus van je brein uit te schakelen, voorkom je breinvervormingen en de opbouw van stressklachten. Deze video vertelt je er meer over. 


Stress?
Je kunt er vandaag nog iets tegen doen!